Eerstvolgende loop

Zevenheuvelenloop

Zondag 19 november

NN Zevenheuvelenloop & Zevenheuvelennacht

Op zaterdag 18 en zondag 19 november vinden resp. de 5e Zevenheuvelennacht en de 34e NN Zevenheuvelenloop plaats. Op zaterdagavond 7 km hardlopen door het donker en op zondag is dé najaarsklassieker van Nederland: 15 kilometer van Nijmegen naar Groesbeek en terug. Vijftien kilometer hardlopen over het mooiste parcours van Nederland. Al jaren staat deze wedstrijd op het programma van hardlopers uit binnen- en buitenland.

App

Download de app van de NN Zevenheuvelenloop en volg je favoriet op de voet. Klik hier voor meer informatie

Mooiste van Nederland – snelste ter wereld

Het parcours van de NN Zevenheuvelenloop staat al jaren bekend als het mooiste van Nederland. Het is echter ook het snelste parcours ter wereld. Het wereldrecord bij de mannen is gelopen op de heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek in 2010 door Leonard Komon (41.13). Bij de vrouwen heeft Tirunesh Dibaba in 2009 het wereldrecord gelopen (46.28). Het parcours is één ronde van precies 15 kilometer. Het parcours is geheel geasfalteerd en verkeersvrij. Start en finish liggen op de Groesbeekseweg ter hoogte van de Sumatrastraat. Vandaar gaat het verder over de Nijmeegse Baan, Derdebaan, Zevenheuvelenweg, Meerwijkselaan, Postweg, Molenbosweg, Oude Kleefsebaan, Kwakkenbergweg, Postweg, Gelderselaan en Groesbeekseweg. De eerste vijf kilometers zijn verraderlijk door het vals plat. Het middenstuk kent enkele pittige heuvels en voert over de Zevenheuvelenweg, de laatste vier kilometers gaan overwegend vals plat naar beneden.

Hieronder zie je de beide parcoursen (7 km Zevenheuvelennacht en 15 km NN Zevenheuvelenloop). Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hoogteprofiel

Wil jij je voorbereiden op de heuvels, bekijk dan het hoogteprofiel. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Zeven heuvelen, of toch niet?

De naam van de loop is afgeleid van de Zevenheuvelenweg die een belangrijk deel van het parcours uitmaakt. Je verwacht op deze weg zeven heuvels, maar als je het parcours loopt, zul je merken dat er geen zeven heuvels zijn. Vanwaar dan toch de naam Zevenheuvelenweg? Klik hier als je benieuwd bent naar de herkomst van de naam. Emeritus hoogleraar Jan Piket legt uit waar het woord zeven voor staat.

Parcoursverkenning door Omroep Gelderland